Достовірність виявлення антитіл IgG та IgM тест-системами, та ПЛР – методів до коронавірусу COVID – 19

Вівторок, 14 квітня 2020 14:41

Вірус – це неклітинний організм, який може відтворюватися тільки всередині живих клітин. Віруси вражають всі типи організмів – від людей, тварин, рослин та бактерій.

            Експрес-тести та тести ПЛР можуть видавати як хибно позитивні так і хибно негативні результати. Це можна пояснити та побачити на прикладах інших вірусних інфекцій, які можуть бути методи тестування і чому виникають помилки в результатах.

            Ні один метод тестування не може дати 100% результат, завжди є невелика вірогідність виникнення помилки. А також в тестах на проблему сьогоднішнього дня – COVID-19. Достовірність тестів ніколи не буде 100%, при будь-якому тесті, кожного виробника. Завжди є відсоток помилкових результатів. У випадку з COVID-19 ми маємо нові системи діагностики, розроблені в 2020 році і вони звісно, ще не досконалі.

            Серологічний аналіз – це той метод, до якого відносяться, частково, експрес-тести на COVID-19. Тут безпосередньо використовується реакція організму на збудник. Щоб зберегти себе, організм повинен боротися з інфекцією: вірусною, бактеріальною, грибковою або якою-небудь іншою. Специфічні антитіла, які борються із даним збудником, організм нажаль, починає виробляти не одразу.

            Інкубаційний період COVID-19 складає від 5-ти до 14-ти днів (а іноді і більше, статистично). До кінця цього періоду, як правило, можна знайти специфічні імуноглобуліни (антитіла) IgM. Тобто, щоб серологічні проби були позитивними, людина повинна хворіти, або перехворіти раніше. Це пояснює чому можуть бути помилки при експрес–тестах. Специфічність та достовірність експрес-тестів завжди нижче звичайних методів діагностики, але результат ми можемо отримати вже за декілька хвилин.

            Серологічні тести можуть бути хибно позитивними у випадках:

  • за рахунок ослабленого імунітету (організм починає боротися не відразу, а пізніше відповідно, і антитіла також з’являються пізніше);
  • проведений занадто рано експрес-тест, він нічого не покаже.

Наявність так званої перехресної чутливості – позитивний результат може свідчити, що це не обов’язково те захворювання, що підозрювалось спочатку.

            ПЛР - метод (полімеразна ланцюгова реакція) – перший метод коли шукається збудник самої інфекції хвороби (на РНК рівні). ПЛР дуже чутлива до умов, тому на результат може вплинути те, як взятий аналіз, як транспортується, де зберігається.

            Зважаючи на вище сказане, грамотні лікарі завжди дивляться за комплексом показників: враховують анамнез, скарги, клінічні прояви хвороби, показники лабораторних та інструментальних методів дослідження, в тому числі і ПЛР.

            Рекомендація не забувати і про те, що, незважаючи на спалах коронавірусу COVID – 19, є й інші захворювання.

Бережіть себе та будьте здоровими!