Кіста Бейкера

Вівторок, 25 лютого 2020 07:45

Кіста Бейкера, або кіста підколінної ямки - це скупчення синовіальної рідини в підколінній ямці. Клінічно проявляється у вигляді припухлості яйцеподібної форми в підколінній ділянці. Вона може бути дуже маленькою, всього кілька міліметрів в діаметрі, або виростати до значних розмірів. Момент утворення кісти колінного суглоба проходить непомітно – вона не болить, не заважає руху. Спочатку з'являється новоутворення невеликого розміру. Воно наповнюється рідиною, поступово збільшуючись. Виникають проблеми при присіданні в разі значного скупчення рідини та іноді відчувається ніби хрус під коліном. Рідина розтягує суглобову капсулу, викликаючи неприємні відчуття. Найчастішим механізмом виникнення кісти Бейкера - це перенесений запальний процес в колінному суглобі або ж травма (травми хряща та сухожиль, пошкодження менісків, вивих колінного суглобу). Тобто, при запаленні більше починає продукуватися синовіальної рідини, яка виходить за межі суглоба та виливається в сумку в підколінній ямці. Але до причин виникнення кісти також відносять і дегенеративні зміни - це артроз (артрит) колінного суглобу. Кіста в коліні може розвиватися через наявність зайвої ваги і важких фізичних навантажень. У дітей і підлітків вона виявляється при ювенільній формі ревматоїдного артриту. Іноді причиною стають занадто інтенсивні спортивні тренування.
У випадку якщо у Вас з'явилися перші симптоми хвороби, ви можете самі перевірити, чи не з'явилася у вас кіста. У положенні сидячи або стоячи обмацайте ямку під коліном. Краще це робити одночасно на обох ногах, хоча частіше кіста Бейкера зустрічається з одного боку. "Шишка" під коліном ззаду говорить про появу кісти. Рекомендуємо звернутися до Вашого сімейного лікаря, або ж травматолога.
Після первинного огляду призначаються інструментальні дослідження, один з яких є УЗД колінного суглобу, яке Ви можете виконати в нашому діагностичному центрі «Гемо Медика Тячів». УЗД дозволяє оцінити розміри і локалізацію кісти, а також виявити її зв’язок з іншими навколосуглобовими структурами. Наш лікар надасть Вам максимум інформації про стан Вашого колінного суглобу, його особливість та наявність чи відсутність певного захворювання для вирішення подальшого лікування. Тож просимо для Вашої зручності зателефонувати нам за телефоном (068) 0 817 817 і за адресою м.Тячів вул.Нересенська, 48 Ви можете пройти УЗД колінного суглобу на сучасному апараті Siemens.