Тромбоз: що це таке і які його наслідки?

Вівторок, 12 травня 2015 14:46
Тромбоз: що це таке і які його наслідки?

Саме час розповісти про серйозну проблему – тромбоз, який частіше вражає людей похилого віку.

Що таке тромбоз?

У здорових судинах кров вільно циркулює. Однак інколи у певному місці вона починає «застоюватися», і поступово утворюється тромб – згусток крові, який не дає крові вільно рухатися кровотоком.

Якщо тромб перекриває понад 75% судини, то виникають відчутні проблеми зі здоров’ям. Якщо ж 90% – то настає некроз, тобто відмирання тканин. Трапляється і так, що тромб або його частина відривається, і починає рухатися по кровоносній системі. Це ускладнення називають «емболія», і воно надзвичайно небезпечне, адже тромб може перекрити, наприклад, судину в легені, і призвести до раптової смерті.

Це можна порівняти із камінцем, який застряг у шлангу з водою – якщо він маленький, то можна навіть не помітити; але що більший його розмір, то до серйозніших проблем він призводить. А наслідки тромбозу й без ускладнень дуже небезпечні. Якщо це венозний тромбоз, то можуть бути проблеми з кінцівками, в найгіршому випадку – аж до ампутації, або ж із внутрішніми органами – печінкою, нирками тощо. А якщо артеріальний, то може виникнути інсульт чи інфаркт.

Які причини тромбозу?

Виділяють три фактори, які провокують розвиток тромбозу:

  1. специфічний склад крові, наприклад, внаслідок генетичних дефектів чи аутоімунних захворювань;
  2. пошкодження судинних стінок внаслідок хірургічної операції, травми чи інфекції, або ж через порушення обміну речовин (підвищення рівня холестерину, порушення ліпідного обміну, цукровий діабет тощо);
  3. характер кровотоку, наприклад, застій крові внаслідок травми, сидячого способу життя, певних захворювань чи прийому медикаментів.

У групі високого ризику – літні люди після 65 років, а також люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, страждають на серцево-судинні хвороби, ожиріння, варикозне розширення вен, онкологічні захворювання, зловживають алкоголем, курять, приймають оральні контрацептиви, перенесли складну хірургічну операцію чи отримали серйозну травму.

– Ми підходимо до здоров’я людини комплексно, розглядаємо організм у цілому, включаючи спосіб життя, звички, сімейну історію, – розповідає головний лікар КЛІНІКИ «ГЕМО МЕДИКА» Наталія Рубіш, гематолог. – Однак проблема тромбозів та їх наслідків дуже складна й небезпечна. На жаль, серцево-судинні хвороби стрімко молодшають, і зараз інсульти чи інфаркти трапляються навіть у 35-річних.

Як діагностувати тромбоз?

Виявити тромбоз, який ще не призвів до серйозних наслідків, досить важко. Тільки уважний сімейний лікар, який знає про ваше здоров’я усе і спостерігає його в динаміці, може насторожитися і призначити відповідні обстеження.

На щастя, у КЛІНІЦІ «ГЕМО МЕДИКА» є все необхідне для оперативної й точної діагностики: аналізатори світового лідера серед медичного обладнання – фірми SIEMENS, завдяки яким визначаються важливі показники згортальної системи крові та інші, що можуть впливати на гемостаз; сучасний і високоточний апарат для ультразвукового дослідження судин (теж, до речі, SIEMENS); і найважливіше – команда професійних лікарів, спеціалістів у різних сферах.

У випадку ж, якщо тромбоз уже виявлений, регулярні обстеження у цій клініці допоможуть відслідкувати, чи правильно призначене лікування, наскільки ефективно діють препарати. Ну а якщо, не дай Боже, сталася біда, наприклад, інсульт, то з допомогою сучасного комп’ютерного томографа можна з’ясувати причину та локалізацію порушення мозкового кровообігу, що допоможе врятувати життя і максимально відновити здоров’я.

– Тромбоз – це серйозно, але ми, лікарі, знаємо, як цьому зарадити, – заспокоює пані Наталія. – Насправді утворення тромбів – це нормальний захисний процес в організмі, який задуманий, щоб запобігати крововтраті, тому виявити його на ранніх стадіях дуже непросто. Головне – звернутися вчасно та обстежити людину не «аби як», адже показників крові є дуже багато, і тільки гематолог знає, які саме потрібні, як їх трактувати й куди далі звертатися.

Тому, можливо, саме зараз час привести батьків у «ГЕМО МЕДИКУ» (що вдієш, наші батьки – що малі діти, їх треба до лікаря водити за руку). А ще краще – заразом і самому перевіритися, адже профілактика тромбозів значно ефективніша й простіша, ніж лікування.

Ну й не забувати основні правила збереження здорових судин: достатня кількість чистої води, корисна їжа, активний рух, спокій і гарний настрій. Так і жити приємніше, і хвороби втікають. Здоров’я вам!

Чекаємо вас у КЛІНІЦІ «ГЕМО МЕДИКА»!